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Bridge Training, Arbitrair, de digitale cursus ‘Leuk, Leuker, Bridge!’ en het beantwoorden van alle mogelijke en soms ook onmogelijke vragen over bridge, doen we gratis. Omdat we het leuk vinden om service te verlenen. 
Een donatie mag, maar alleen als die slaat op reeds verleende service! Eens per jaar betaal ik daaruit een lunch, middagje bridge en een dinertje met al mijn vaste serviceverleners en een aantal ingelote donateurs. Want de pot moet leeg, winst willen we absoluut niet maken! 

NL76 ABNA 0549 4444 40, tnv Stravers, omschrijving: Bridgepot met je voornaam, zodat ik je een presentje voor je bijdrage kan toemailen.

	Redactie: Ciska Zuur, Margriet Jansze, 
Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema, 
Siger Seinen, Jan van Die en Rob Stravers
	

	
	www.bridgeservice.nl voor alle reeds verschenen Bridge Trainingen, Arbitrairs, Vragenhoekje Rekenprogramma, en alles wat bridge nog leuker maakt.



Voor mooi tegenspel
Deze Training richt zich op de mooie aspecten van Tegenspelen.


Spel 1 West / Allen	West		Noord	Oost		Zuid
				1		pas		1		pas
2		pas		3		pas
4		pas		pas		pas

Dummy west			Leider oost
 V 4
 H 6 5 4				??
 A V 5 4 3
 V 5
Jouw zuidhand
 A 3 2
 B 3 2
 2
 A H B 4 3 2

Tegen oosts 4-contract kom je uit met A.
Je partner speelt 9* bij en leider oost 6.

*9 mag je zien als ‘aanmoedigend’.

Met welke kaart begin je de 2e slag?




Overpeinzing 1	West / Allen	West		Noord	Oost		Zuid
				1		pas		1		pas
2		pas		3		pas
4		pas		pas		pas

Dummy west			Leider oost
 V 4
 H 6 5 4				??
 A V 5 4 3
 V 5
Jouw zuidhand
 A 3 2
 B 3 2
 2
 A H B 4 3 2

Tegen oosts 4-contract kom je uit met A.
Je partner speelt 9 (aanmoedigend) bij en leider oost 6.

Met welke kaart begin je de 2e slag?

Wat weet je?
Partner noord belooft met zijn hoge klaveren zeer waarschijnlijk een 2-kaart klaveren. Dat betekent dat hij (na H) de 3e klaverslag zou kunnen troeven.

Tegelijk verwacht je ook dat de leider óók noords hoge klaveren zag en daarom de 3e klaverenslag door dummy hóóg zal laten troeven. En dat je partner zéér waarschijnlijk geen hogere troefkaart heeft. Leuk voor de leider, want die voorkomt met dummy’s V-aftroever een klaververliesslag…

Dus zoek je naar een tegenspeelwijze waarmee je de leider (waarschijnlijk) toch een klaverslag laat verliezen…




Tegenspel 1	West / Allen	West		Noord	Oost		Zuid
				1		pas		1		pas
[bookmark: _GoBack]2		pas		3		pas
4		pas		pas		pas

		Partner noord
 6 5
 V 9 8 7
 B 9 8 7 6
 9 7 
Dummy west			Leider oost
 V 4					 H B 10 9 8 7
 H 6 5 4				 A 10 
 A V 5 4 3				 H 10
 V 5					 10 8 6
Jouw zuidhand
 A 3 2
 B 3 2
 2
 A H B 4 3 2

Tegen oosts 4-contract kom je uit met A.
Je partner speelt 9 (aanmoedigend) bij en leider oost 6.
Met welke kaart begin je de 2e slag?

Tel 3 punten als je kiest voor een kleine schoppen (troef). 

Zodra de leider daarna zelf troef speelt, pak je die slag met A én maak je H én B!

Met troefaas in handen is het goed om naar dit soort oplossingen te zoeken.


Spel 2	Zuid OW	West		Noord	Oost		Zuid
										1
pas		pas		1		1
2		pas		pas		pas

Dummy west			Leider oost
 V B 5 4
 5 4						??
 A V 2
 B 4 3 2
Jouw zuidhand
 H 3 2
 H V 10 2
 3
 A V 10 8 6

Tegen oosts 2-contract kom jij uit met H. Partner en leider leggen een kleine harten. Met welke kaart zet je de aanval voort?

Overpeinzing 2	Zuid OW	West		Noord	Oost		Zuid
										1
pas		pas		1		1
2		pas		pas		pas

Dummy west			Leider oost
 V B 5 4
 5 4						??
 A V 2
 B 4 3 2
Jouw zuidhand
 H 3 2
 H V 10 2
 3
 A V 10 8 6

Tegen oosts 2-contract kom jij uit met H. Partner en leider leggen een kleine harten. Met welke kaart zet je de aanval voort?

Wat weet je?
Wat betreft kracht beloofde je partner weinig met zijn twee passen… 
Hij zal wel wát hebben, want zonder plaatje bij noord hebben OW samen 26 punten. Dan zouden ze geen genoegen nemen met een 2-contract…

Wat betreft verdeling weet je dat je partner in ieder geval géén 4-kaart harten heeft. Met een 4-kaart harten had hij in zijn tweede beurt immers beslist 2 geboden. Dat hij zwak is (minder dan 6 punten) vertelde hij immers al met zijn eerste pas…

Met (maximaal) een 3-kaart harten bij partner heeft de leider (minstens) een 4-kaart harten. Door jouw leuke hartenkaart dreigen er voor de leider hartenverliesslagen. 

Je kunt er vergif op innemen dat de leider er alles aan zal doen om zoveel mogelijk verliesslagen in de hartenkleur te voorkomen. Ook als je de leider bij aanvang van deze ronde een fijne ronde toewenste, rust op jou de super schone taak om de leider zoveel mogelijk te dwarsbomen. 



Tegenspel 2	Zuid OW	West		Noord	Oost		Zuid
										1
pas		pas		1		1
2		pas		pas		pas

			Partner noord
 A 10 9 8
 8 7 6
 10 9 6 5
 7 5
Dummy west			Leider oost
 V B 5 4				 7 6
 5 4					 A B 9 3		
 A V 2				 H B 8 7 4
 B 4 3 2				 H 9
Jouw zuidhand
 H 3 2
 H V 10 2
 3
 A V 10 8 6

Tegen oosts 2-contract kom jij uit met H. Partner en leider leggen een kleine harten. Met welke kaart zet je de aanval voort?

Speel troef! 3 is een gouden voortzetting. Daar geef je zeer waarschijnlijk geen slag mee weg. Integendeel: grote kans dat je daardoor zelf een () slag meer zult maken! Noteer 3 punten als jij ook voor 3 koos.


Vraag 3

Na welk(e) biedingen van je tegenstanders wil je wel of liever niet met troef uitkomen?

Bieding a		Bieding b		Bieding c		Bieding d
West	Oost		West	Oost		West	Oost		West	Oost
1	1		-	1		-	1		1	2
2	4		3	3SA		2	2		3	4
			4			pas

Geef per bieding aan of je wel of niet met troef wilt uitkomen.




Overpeinzing 3

Na welk(e) biedingen van je tegenstanders wil je wel of liever niet met troef uitkomen?

Bieding a		Bieding b		Bieding c		Bieding d
West	Oost		West	Oost		West	Oost		West	Oost
1	1		-	1		-	1		1	2
2	4		3	3SA		2	2		3	4
			4			pas

Geef per bieding aan of je wel of niet met troef wilt uitkomen.

Vaak een even lastig als belangrijk dilemma. Niet zelden hangt het downspelen af van de keus om wel of juist niet de aanval te openen met een troefstart.

Wat kan helpen: je verplaatsen in de huid van de leider.
Meestal begin je als leider graag met troeftrekken. Maar… niet als je kaarten waarmee je een slag dreigt te verliezen wilt troeven in de hand met de minste troeven. 

Met een mooie bijkleur haal je graag de troeven van je tegenspelers op, waarna je de slagen van die bijkleur maakt zónder irritante aftroevers van je tegenspelers.




Antwoorden 3

Na welk(e) biedingen van je tegenstanders wil je wel of liever niet met troef uitkomen?

Geef per bieding aan of je wel of niet met troef wilt uitkomen.

Bieding a		Bieding b		Bieding c		Bieding d
West	Oost		West	Oost		West	Oost		West	Oost
1	1		-	1		-	1		1	2
2	4		3	3SA		2	2		3	4
			4			pas

NEE: 1 punt	JA: 1 punt		JA: 1 punt		NEE: 1 punt

Bieding a
Zeker als west minstens een 5-kaart harten belooft, is de kans groot dat leider oost daar een leuke bijkleur aan heeft. Dan wil hijzelf niets anders dan troeftrekken om daarna wests harten om te zetten in slagen. Waarschijnlijk pakt voor jou een uitkomst in een andere (lage) bijkleur beter uit. Dus géén troefstart.

Bieding b
Ondanks wests beloofde hartensteun stelt oost 3SA als eindcontract voor. Als west dan tóch de voorkeur aan 4 geeft, zal hij 3 vooral bieden op een – grillige – verdeling (en dus niet op kracht). Je verwacht dus een westhand met dreigende aftroefslagen. Dat maakt een troefuitkomst zeer aantrekkelijk.

Bieding c
West geeft met zijn pas duidelijk voorkeur voor een hartencontract; grote kans dat hij kort is in schoppen, waardoor aftroevers dreigen… Dit biedverloop schreeuwt om een troefuitkomst!

Bieding d
Dit OW-paar beschikt over een duidelijke tweede kleur (). Daarom liever een uitkomst in een ongeboden kleur dan een troefuitkomst. 



Je puntentotaal is je rapportcijfer voor: ‘Uitstekende Troefstarter’
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Ontvangen vragen van lezers over wat je als ‘gewone’ speler aan de ‘gewone’ bridgetafel zou moeten weten.

Vragen van ‘gewone’ wedstrijdleiders over arbitrages aan de ‘gewone’ bridgetafels, publiceren we met ons antwoord in de maandelijks verschijnende ‘Arbitrair’.

Vragen met ons antwoord en mededelingen die van belang zijn voor bridgeclubs, nemen we op in de Nieuwsbrief aan de clubs die zich opgaven voor de bridgeCLUBservice.




Wie van ons tweeen heeft gelijk?
	Janus			Krelis			
 V 7 6 5			 8 4 3
 V 10 6 5			 B
 A 7 2			 H V 8 6
 10 2			 A H 9 8 3

West		Noord	Oost		Zuid		(Oost/Niemand)
	1		doublet
2		2		pas		pas
pas

Krelis (zuid):
Ik verwacht een 5-kaart schoppen in noord omdat noord met een doublet een 4-kaart schoppen belooft.

Of komt een negatief doublet niet in aanmerking omdat ik begon met een doublet?

Wat kunnen we het beste afspreken voor deze situatie?
In de praktijk rekende ik op 5 schoppen.

Janus (noord):
Had ik 1SA moeten zeggen (6-9 punten)? Mijn 2 duidt op een vijfkaart en 10+ punten, maar ik had maar een 4-kaart schoppen. 



Rob:
Krelis’ doublet belooft minstens openingskracht met minstens een 3-kaart in de ongeboden kleuren (doubleerder moet dan passen op elke bieding van partner die geen kracht belooft), óf Krelis belooft 17+ met elke verdeling.

Janus moet uitgaan van het ‘normale’ doublet (12-16 punten), en dus ook van een mogelijke 3-kaart schoppen.

Zonder wests 2-bijbod had Janus 1 moeten bieden (met 9+ punten 2). Dat belooft minstens een 4-kaart schoppen. 
Goed om na het 2-bijbod met precies een 4-kaart een (teruggekaatst) doublet te geven en met een 5-kaart 2.

Maar… met de gegeven bieding en noordhand vind ik een pas op 2 ook heel aantrekkelijk. Met openingskracht bij de doubleerder en deze 4-kaart tegen lijkt 2 tegenspelen aantrekkelijker dan zelf voor 2 gaan. 

Merk ook op dat zuid met openingskracht én een 5-kaart schoppen zeer waarschijnlijk met 1 had gevolgd (!). Dat mag al met 7-16 punten en een 5-kaart .


Wat is in vredesnaam de bedoeling van dit alerteerverbod?
	Hallo Rob.

Afgelopen maandag ging het bieden, tegen twee passende tegenstanders, op een van de spellen zo:

1SA		Normale 1SA-opening
3* 		Puppet, soort Stayman, vraagt naar een hoge 5-kaart
3* 		Geen hoge 5-kaart, wel een of twee hoge 4-kaarten
	4*		belooft beide hoge 4-kaarten
4		eindcontract

In het bovenstaande biedverloop werd 4 gealerteerd.
Dat is volgens mij niet juist. Het is immers een bod op 4-hoogte en het wordt uitgebracht in de tweede biedronde.

Ik vind het nogal wat om de tegenstanders niet te mogen inlichten over de betekenis van dit 4-bod.
Wat is in vredesnaam de achtergrond van deze spelregel?

Jan



Rob:
Ha, die Jan!

Na de eerste biedronde (die begint met het openingsbod) geldt inderdaad een alerteerverbod voor biedingen boven het 3-niveau.

De achtergrond: in de praktijk hebben de bieders zelf vaak meer aan de informatie dan de tegenstanders. Neem jouw biedvoorbeeld: voor de 4♦-bieder kan het heel prettig voelen als hij ziet dat zijn partner het 4♦-bod heeft begrepen. Datzelfde kan gelden voor controlebiedingen en vervolgbiedingen na het antwoord op 4SA. Het concrete doel van dit verbod: bescherming van de tegenstanders. Mijn advies aan de tegenstanders is daarom: als je toch niet van plan bent te bieden, vraag dan pas na afloop van het bieden (tijdens jouw beurt in de eerste speelronde) naar een uitleg. 
Hopelijk neemt deze verklaring je voelbare verontwaardiging een beetje weg… 

Waar komt die 5-kaart klaveren opeens vandaan?

	In een oude Training gaf je deze bieding

Noord	Zuid
1		1
2

Daarbij merkte je op dat noord minstens een 4-kaart harten belooft met minstens een 5-kaart klaveren.

Waarom heeft noord hier een vijfkaart klaver en een vierkaart harten? Als hij 5-kaart hoog speelt kan hij toch ook een 2 kaart of vierkaart klaveren hebben met een vierkaart harten?

Monica



Rob:
[bookmark: _MailOriginal]Ik vind dit een terechte vraag. Terecht, omdat ik daar niet meteen een duidelijk antwoord op heb.

Laat mij even ‘hardop denken’.

Noord biedt met 2 reverse. Regel bij een reversebod is dat de eerst geboden kleur dan minstens een 5-kaart is. Maar… daarbij denken we aan een echte openingskleur, en dat belooft 1 niet; dat kán immers ook een 2-kaart zijn.

Het 2-rebid ontkent in ieder geval een 4-kaart schoppen. Want met een 4-kaart schoppen had noord het 1-bijbod van zuid tot 2 verhoogd.

De 1-opening ontkent eveneens een 5-kaart harten. 
Noord heeft dus maximaal een 4-kaart harten en een 3-kaart schoppen en minstens zes kaarten in de lage kleuren.

Noord belooft (met zijn 2-rebid) ook extra kracht: minstens 17 punten.
Met 3-3 of 4-2 in de lage kleuren had hij (met 17 punten) 1SA geopend en met 18-19 punten (op partners 1-bijbod) 2SA.

Dus moet zijn openings()kleur een 5-kaart zijn…

Eenvoudiger: we vergeten deze rekensessie voortaan. We gaan er na een reversebod vanuit dat de openingskleur minstens een 5-kaart is.
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